duminică, 6 ianuarie 2013

Ciorba rădăuțeană

Ciorba ca la Radauți
Ciorba rădăuțeană

Ciorba rădăuțeană este una din minunățiile pe cale Moldova le-a exportat odată cu moldovenii în toată lumea. Sățioasă și consistentă, este capabilă de cele mai multe ori să sature singură mesenii și să scoată din joc felul doi. Deși seamănă puțin cu ciorba de burtă, ciorba rădăuțeană are propria personalitate, iar asta i-a asigurat renumele, poziția și notorietatea.
Ce ne trebuie:
  • 2 pulpe de curcan cu os și piele
  • 3 morcovi
  • 2 păstârnaci medii
  • 1/2 dintr-o țelină
  • 1 ceapă mare
  • 2 ardei capia
  • 1 căpățână de usturoi
  • 3 gălbenușuri
  • 200 g de smântână
  • sare
  • piper alb măcinat
  • 50 ml de oțet
  • 2 litri de supă secretă (opțional)
  • 1 legătură de pătrunjel
Cum facem ciorba rădăuțeană:
  • curățăm ceapa, morcovii, țelina și păstârnacii; scoatem cotoarele ardeilor și îi curățăm de sâmburi
  • punem la fiert în apă cu sare și/sau supă secretă (dacă avem), într-o oală încăpătoare, pulpele, ceapa, morcovii, țelina, păstârnacii și ardeii, aproximativ 45 de minute, până când sunt fierte atât legumele, cât și cărnița
  • scoatem legumele fierte și pulpele într-o strecurătoare și le lăsăm puțin să se răcorească, iar supa rezultată din fierberea lor o lăsăm în oală să ne aștepte până ne facem treaba
  • înlăturăm pielea de pe pulpe, apoi dezosăm carnea în fâșii

Ciorba rădăuțeană traditională
Carnea pentru ciorba rădăuțeană
  • decojim ardeii capia, după care îi tocăm cubulețe
  • de asemenea, tocăm cubulețe morcovii
  • dăm la blender ceapa, păstârnacul și țelina până când obținem un piure

Ciorba rădăuțeană autentica
Legumele pasate pentru ciorba radauțeană
  • acum e momentul ca morcovii, ardeii și carnea, împreună cu piureul să se întoarcă în supă și să stea din nou la fiert cât pregătim liezonul
  • punem împreună gălbenușurile, smântâna și usturoiul zdrobit, apoi le dăm prin blender

Ciorba rădăuțeană sănătoasă
Pregătirea liezonului pentru ciorba rădăuțeană
  • adăugăm ciorbă din oală peste liezon cu lingura, amestecând continuu, până când liezonul ajunge la o temperatură apropiată cu ciorba din oală (dacă cumva ciorba a scăzut prea mult, acesta este momentul cel mai potrivit pentru a adăuga în oală câteva căni cu apă rece – astfel, înlăturăm riscul de a supune smântâna din liezon unui șoc termic care să ne taie ciorba)
  • turnăm încet liezonul în ciorbă și dăm focul mic

Ciorba rădăuțeană gustoasă
Turnăm liezonul în ciorba rădăuțeană
  • condimentăm cu sare și piper și mai lăsăm puțin la fiert la foc mic
  • adăugăm oțetul, luăm de pe foc și presărăm deasupra pătrunjelul tocat proaspăt
  • pentru doritori, pregătim și servim alături de ciorbă: mujdei de usturoi, smântână și ardei iute
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu