vineri, 26 aprilie 2013

Ciorba de ștevie cu afumătură

Ciorba de ștevie cu loboda si afumătură
Ciorba de ștevie cu afumătură
Ne-a intrat primăvara pe geam și ne-a chemat afară, să mergem la piață, după verdeață, căci vrea să ne intre și-n farfurie, și-n stomac. Bineînțeles, pentru că vrea să ne ungă deopotrivă, și pe suflet, și pe mațe, primăvara se preface în ciorbă de ștevie…

Ce ne trebuie pentru ciorba de ștevie cu afumătură:
  • 3 legături de ștevie
  • 2 legături de lobodă
  • 200 g de afumătură (ceafă, bacon sau costiță fără os)
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 3 cartofi
  • 1 cană cu orez
  • 1 lingură de bulion
  • 4 ouă de găină sau 16 ouă de prepeliță
  • ulei
  • sare
  • 1 litru de borș
  • 1 legătură de leuștean
Cum facem ciorba de ștevie cu afumătură:
  • îndepărtăm codițele de la lobodă
  • rupem frunzele de ștevie de o parte și de alta a nervurii axiale, iar pe aceasta din urmă o îndepărtăm
  • tăiem ceapa mărunt
  • călim în ulei, direct în oala în care vom face ciorba, ceapa și frunzele de ștevie și lobodă, până când frunzele se înmoaie

Ciorba de ștevie cu legume
Călim ștevia și loboda
  • stingem cu apă
  • adăugăm cartofii tăiați cubulețe, morcovii dați prin răzătoarea mare, orezul și bulionul

Ciorba de ștevie cu kaiser
Adăugăm legumele
  • tăiem afumătura cubulețe și o prăjim în ulei

Ciorba de loboda cu afumătură
Afumătura se perpelește
  • batem ouăle cu puțin piper, apoi le adăugăm peste afumătură, realizând o omletă frumos rumenită, pe care o basculăm în ciorbă

Ciorba de ștevie și loboda
Omleta cu afumătură
  • când a fiert orezul, adăugăm borșul fiert și el în prealabil
  • potrivim de sare, stingem focul și presărăm deasupra leușteanul proaspăt tocat
Putem servi ciorba de ștevie cu afumătură atât rece, cât și caldă, întregii familii, inclusiv mofturoșilor. Merge de minune alături de un fir de ceapă verde.

Poftă bună!

Un comentariu:

  1. Suna si arata foarte apetisant. Sunt un fan al ciorbelor verzi, insa, pana in prezent nu am incercat afumatura in aceasta combinatie. Pare destul de interesant.

    RăspundețiȘtergere