joi, 7 februarie 2013

Borș de curcan cu smântână și verdeață

Ciorba de curcan cu smântână și verdeață
Borș de curcan cu smântână și verdeață
Curcanul din care vom mânca azi a fost demis și sacrificat fără drept de apel, întrucât toate subalternele sale, invidioase pe situațiile din alte structuri ale Poliției, l-au reclamat în mod repetat că nici măcar nu le mai hărțuiește, darămite să le mai și abuzeze. Stătea ca nesimțitul toată ziua și dădea cu ciocu-n boabe. Acum fierbe în ciorbă, gândindu-se că totuși, actul managerial trebuia să implice și puțină vigoare și fermitate, să simtă curcile cine-i șeful...
Ce ne trebuie:
  • 1,5 kg tacâmuri de curcan cu os și piele
  • 3 cepe mari
  • 2 foi de dafin 
  • 1 kg de cartofi
  • 2 litri de borș
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 4 morcovi
  • 500 g de smântână
  • 2 linguri de făină
  • 3 gălbenușuri 
  • 1legătură de leuștean
  • 1legătură de pătrunjel
  • tarhon
  • sare
  • piper
  • ulei 
Cum facem borșul de curcan:
  • curățăm foarte bine tacâmurile de curcan, având în atenție să fie în totalitate epilat
  • curățăm 2 cepe, apoi băgăm curcanul la fiert împreună cu acestea și cu cele două foi de dafin
  • lăsăm la fiert cam 2 ore, îndepărtând spuma atunci când se impune, apoi adăugăm o lingură de sare
  • cât timp fierbe carnea, noi curățăm cartofii, pătrunjelul, morcovii și țelina
  • dăm prin răzătoare morcovii, țelina și rădăcinile de pătrunjel
  • curățăm și tăiem mărunt cea de-a treia ceapă
  • călim în ulei ceapa, morcovul, pătrunjelul și țelina, apoi le basculăm în ciorbă, împreună cu cartofii tăiați cubulețe

Borș de curcan cu verdeață și smântână
Sotăm legumele pentru borș
  • după ce fierb și legumele, adăugăm borșul clocotit, leușteanul tocat mărunt și tarhonul
  • facem un liezon din smântână, gălbenușuri și făină
  • adăugăm ciorbă din oală peste liezon cu lingura, amestecând continuu, până când liezonul ajunge la o temperatură apropiată cu ciorba din oală (dacă cumva ciorba a scăzut prea mult, acesta este momentul cel mai potrivit pentru a adăuga în oală câteva căni cu apă rece – astfel, înlăturăm riscul de a supune smântâna din liezon unui șoc termic care să ne taie ciorba)

Borș de curcan abuziv
Adăugăm liezonul în ciorbă
  • potrivim de sare și piper, stingem focul și presărăm deasupra pătrunjelul proaspăt tocat. 
Poftă bună!

2 comentarii:

  1. Ar fii mai bine pentru sanatatea ta sa numai ei in deradere organele de politie cu bucataria ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine șefu', recunosc și regret fapta comisă. Fii și matale omenos...

      Ștergere