Supa pescărescă belgiană „Van Damme” |
Un amic de-al meu se jura pe sfântul Jack Daniels că soră-sa, de felul ei balerină cu talent la bară și la sol, a aflat prin mijloace specifice de la Van Damme însuși, secretul celebrei sale mobilități - o supă de pește belgiană, care, după un consum constant pe termen lung, îmbunătățește dramatic elasticitatea ligamentelor și a mușchilor.
Legătura între supa pescărească belgiană și mobilitate a rămas la fel de nedemonstrată ca și full-contactul între Van Damme și balerină, însă un lucru e de necontestat: supa în cauză e atât de bună încât trebuie neapărat s-o gătești și s-o mănânci. Hai s-o facem:
Ce ne trebuie pentru supa pescărească belgiană:
- 1 kg file de pește de apă sărată slab (cod, merluciu)
- 2 litri de stock (supa de pește)
- 50 g de unt
- 2 morcovi
- 1 țelină
- 1 praz
- 1/2 kg de roșii
- 250 g de creveți fierți decorticați
- 1 cană cu smântână
- 2 linguri rase de făină
- zeama de la o lămâie
- 1 linguriță rasă de nucșoară măcinată
- 1 lingură de boia de ardei iute
- 6 linguri de maioneză
- 6 căței de usturoi
- 6 linguri de brânză cedar rasă (se poate înlocui cu cașcaval ras)
- sare
- piper
Cum o facem:
- preparăm stock-ul
- curățăm usturoiul
- curățăm morcovii și țelina, apoi le dăm prin răzătoare
- curățăm prazul și îl tăiem rondele
- dăm prin blender roșiile
- călim în unt morcovii, țelina și prazul, apoi adăugăm roșiile pasate
Călim legumele pentru supa pescărească |
- mutăm compoziția în oala pentru supă, apoi adăugăm stock-ul și lăsăm să fiarbă un sfert de oră, până când se înmoaie legumele
- facem la blender un liezon din creveți, smântână și făină
Pregătim liezonul |
- adăugăm supă din oală peste liezon cu lingura, amestecând continuu, până când liezonul ajunge la o temperatură apropiată cu supa din oală (dacă cumva supa a scăzut prea mult, acesta este momentul cel mai potrivit pentru a adăuga în oală câteva căni cu apă rece – astfel, înlăturăm riscul de a supune smântâna din liezon unui șoc termic care să ne taie supa)
- adăugăm nucșoara
- e timpul ca fileurile de pește să se alăture distracției din oală
- mai lăsăm cam zece minute la fiert, căci peștele se fierbe foarte repede, apoi oprim focul și potrivim de sare și piper
Duhul din Shaorma |
- până fierbe peștele, amestecăm maioneza cu usturoiul zdrobit și cu boiaua de ardei iute. Atenție! Sosul obținut e criminal, e Duhul din Shaorma, te face să vrei să-l mănânci întins pe pâine - pentru sănătatea ta, rezistă tentației și consumă-l câte puțin, numai împreună cu supa și cu brânza cedar rasă.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu